02144082101 _ 09101987270 whatsapp
تهران سوئیت
تهران سوئیت

روستای شالان دالاهو در استان کرمانشاه (ریجاب) +عکس های فوق العاده دیدنی

روستای شالان دالاهو در استان کرمانشاه (ریجاب) +عکس های فوق العاده دیدنی
منتشر شده توسط تهران سوئیت در 10 مهر 1395

امروز قصد داریم یکی از قدیمی ترین و دیدنی ترین روستاها را برای علاقه مندان به گردشگری، در این جا به نقل از تهران سوئیت برای شما معرفی نماییم. احتمالا نام «شالان» برای شما، نامی نامانوس و ناآشنا باشد. این نام، در حقیقت نام یک روستا واقع در 23 کیلومتری سرپل ذهاب، 33 کیلومتری کرند غرب و 140 کیلومتری کرمانشاه می باشد. این روستا، در واقع از توابع بخش کرند غرب شهرستان اسلام آباد غرب در استان کرمانشاه است. لازم به ذکر است که این روستا از سمت های شمال و شمال شرقی، به ارتفاعات دالاهو، از قسمت جنوب شرقی به ارتفاعات بانه ریز و از قسمت جنوبی نیز به ارتفاعات زنگ علیان محدود می گردد.

این روستا هوایی خنک و فوق العاده دلنشین داشته و آب و هوای آن، یکی از علل محبوبیت این روستا در میان گردشگران اقصی نقاط کشور می باشد. شالان، در فصول بهار و تابستان هوایی نسبتا خنک داشته و در فصل پاییز و یا زمستان، سرد و برفگیر می باشد. این روستا در مجموع چیزی حدود 1070 متر از دریا ارتفاع داشته و رودخانه پرآب الوند در قسمت جنوبی آن جاری است.

روستای شالان ریجاب

روستای شالان ریجاب

تاریخچه

در کنار همه جذبیت ها و ویژگی هایی که این روستا را از سایر روستاها در منطقه متمایز می کنند، این روستا تاریخی عظیم در دل خود دارد. شاید تعجب کنید اگر بدانید که این روستا، دارای آثار و بقاع متبرکه مختلفی بوده که از جمله آن ها می توان به مسجد عبدالله بن عمر، مقبر ابودجانه، بابا یادگار، مقبر شیخ بایزی، مقبر باباشیخ و یا مقبره بابا فقی اشاره نمود. مورخان مختلف با بررسی این آثار بسیار قدیمی بر این عقیده اند که احتمالا، قدمت این روستا به دوره ساسانیان می رسد.

با این حال، بررسی ها حاکی از آن است که بسیاری از بناهای آرامگاهی مذکور، در دوره صفویه و به دستور شاه عباس احداث گردیده و در دوره قاجاریه مرمت گشته اند.

روستاي شالان

روستاي شالان

مردم شناسی

در کنار دیدنی ها و آثار تاریخی، این روستا مردمی بسیار مهربان و مهمان نواز دارد. مردم این روستا، به زبان کردی و با لهجه کلهر سخن می گویند. از لحاظ عقیدتی نیز مردم این روستا اکثر مسلمان و اهل سنت هستند. آمار سرشماری سال 1375 نشان می دهد که این روستا، حدود 450 نفر جمعیت داشته که در سال 1385 به بیش از 500 نفر افزایش داشته است.

فعالیت اقتصادی غالب در روستا، کشاورزی، دامپروری، پرورش زنبور عسل، باغ داری و جنگل داری است. به همین دلیل، این روستا از محصولات و فرآورده های لبنی درجه یک مانند کره محلی، کشک، روغن حیوانی و عسل برخوردار می باشد.

در کنار این محصولات لبنی، شالان محصولات مرغوبی از کشاورزی تولید می کند. از جمله این محصولات زراعی می توان به انجیر، گردو، هلو و انار اشاره کرد. در کنار این ها، گندم و جو نیز از سایر محصولاتی است که کشت آن در این روستا رونق دارد.

علاوه بر محصولات کشاورزی و دامپروری، این روستا صنایع دستی فوق العاده ای دارد. اغلب زنان روستا، به تولید صنایع دستی اشتغال داشته و بسیاری از گردشگران، این محصولات را به عنوان سوغات یا یادگاری از این شهر با خود می برند. از مهم ترین این صنایع دستی، می توان به جاجیم، موج، گیوه و توپ دوزی اشاره نمود.

روستای شالان در استان کرمانشاه

روستای شالان در استان کرمانشاه

بررسی ها نشان داده است که روستای کوهپایه ای شالان بافت مسکونی متراکمی دارد. با این حال، طراحی معماری خانه های مردم روستا به سبک امرار معاش و هم چنین نوع فعالیت آنان بستگی دارد. به صورت کلی، فضای غالب خانه ها، متشکل از اتاق های استراحت و پذیرایی، سرویس بهداشتی، انبار و تنورخانه می باشند. اگر به شالان سفر کنید، خواهید دید که سقف بیش تر خانه ها مسطح بوده و با تیرهای چوبی و اندود کاهگل و یا قیروگونی پوشیده شده اند. جالب این جاست که این خانه ها غالبا دارای ایوان زیبایی نیز می باشند.

بررسی کلی خانه ها نشان می دهد که در ساخت بیش تر خانه ها، از مصالحی مانند سنگ، گچ، چوب، آجر، خشت و گل استفاده شده است. با این حال، در حال حاضر برای ساخت خانه های جدید از سیمان، آجر، آهن و گچ استفاده می شود.

تبلیغ: اجاره ويلا ساحلي كيش

در واقع یکی از امتیازهای شالان، شرایط آب و هوایی بسیار مطبوع آن در اطراف روستا است. این شرایط آب و هوایی سبب شده است که مکان های بسیار زیبا و تفریحی در اطراف این روستا شکل گیرد. به علاوه درختان بسیار بلند و زیبا و پوشش گیاهی مرتعی سبز، در کنار چشمه ها و جویبارهای کوهستانی محیطی فوق العاده برای گردش و تفریح را ایجاد نموده است.

روستا شالان

روستا شالان

از دیگر جاذبه های طبیعی این روستا، رودخانه الوند است که در قسمت جنوبی این روستا جاری است. در دو سوی این رودخانه بسیار زیبا، تفرجگاه هایی با منظره فوق العاده پدید آمده است. بررسی ها نشان می دهد که این نواحی، گیاهان بسیار ارزشمندی داشته و گیاهان منطقه نادر بوده و خاصیت دارویی نیز دارند. علاوه بر همه این ها، گل های وحشی رنگارنگ و انواع پرندگان گونه های مختلف جانوری آبزی، محیطی بسیار جذاب را ایجاد نموده است.

علاوه بر همه این ها، در اطراف روستا جنگل های انبوه و گسترده گردو، انجیر و انار وجود دارد. این جنگل ها خود تفرج گاهی فوق العاده محسوب شده و مردم کرمانشاه خود بعضا اوقات فراغت خود را در آن جا سپری می کنند.

یکی دیگر از جاذبه های فوق العاده در کنار مزارع روستای شالان، ارتفاعات صخره ای دالاهو است. در این ارتفاعات، بلندترین قله 2250 متر ارتفاع دارد. این ارتفاعات سراسر پر از جنگل های انبوه و مراتع سرسبز است. با این حال، این ارتفاعات در بیش تر مواقع سال، پوشیده از برف هستند.

قصر یزدگرد

قصر یزدگرد - عکس روستای شالان

قصر یزدگرد – عکس روستای شالان

یکی از جاذبه های تاریخی روستای شالان، قصر یزدگرد است. در حقیقت در 4 کیلومتری روستای شالان، آبشاریزیبا و ویرانه های قصر یزدگرد قرار دارد. بررسی ها نشان می دهد که قدمت این قصر به دوران ساسانی باز می گردد. لازم به ذکر است که این اثر تاریخی مهم در یکی از بلندترین ارتفاعات واقع شده است. جالب است که در اطراف آن، حصاری با برج های نیم دایره ای شکل قرار داشته و فاصله دو به دو آن ها از 6 تا 16 متر متغیر است.

طاق گرا

طاق گرا - تصاویر روستای شالان

طاق گرا – تصاویر روستای شالان

اگر شما به روستای شالان سفر کنید، در 9 کیلومتری آن یک بنای سنگی به شکل مستطیل خواهید دید. این بنای سنگی به نام «طاق گرا» معروف بوده و ابعاد آن 70/7×86/4 می باشد. این بنای سنگی بسیار قدیمی، فضای ایوان مانندی است که دیوارهای داخلی آن از لاشه سنگ و ملات گچی ساخته شده اند. این بنا از سطح زمین 11.7 متبر ارتفاع داشته و عرض دهانه طاق 4.1 متر می باشد. به علاوه، عمق این بنا حدود 3.1 متر است. اگر به داخل بنا بروید، خواهید دید که دیوارهای داخلی بنا بسیار زیبا بوده و با اشکال هندسی طراحی و اجرا شده است.

مقبره ابودجانه

مقبره ابودجانه - روستای شالان

مقبره ابودجانه – روستای شالان

مقبره ابودجانه، از جمله بناهای بسیار قدیمی و منسوب به دوره سلجوقیان است. این مقبره به صورت کلی با روستای شالان، حدود 5 کیلومتر فاصله دارد. گفته می شود که این مقبره از لحاظ تاریخی، به سماک بن خوشه از طایف اوس و از نزدیکان سعدبن عباده تعلق دارد. وی کسی است در صدر اسلام، در جنگ های بدر و احد از یاران پیامبر (ص) بوده است.

زیارت گاه بابا یادگار

زیارت گاه بابایادگار

این زیارتگاه در روستای شالان بسیار معروف بوده و در 10 کیلومتری این روستا واقع می باشد. این روستا که در دامنه کوه دالاهو واقع شده است، یک بنا به شکل مربعی کوچک بر روی خود دارد. روی این بنا، گنبدی مخروطی شکل قرار داشته و داخل و خارج آن با ملات گچ اندود شده است. این آرامگاه در میان اهل حق، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

مسجد عبدالله بن عمر

مسجد عبدالله بن عمر

این مسجد، از مساجد بزرگ و باشکوه صدر اسلام در ایران است. این مسجد که در 2 کیلومتری روستای شالان واقع شده است، بر روی بقایای بنایی قرار گرفته است که می گویند به دوران پیش از اسلام باز می گردد.

شکل این مسجد به حالت مستطیلی بوده و ابعاد آن 7/10×18 متر می باشد. شبستان مسجد هشت ستون داشته که در دو ردیف موازی قرار گرفته اند. جالب است که محراب این مسجد، بر خلاف دیگر مساجد، از دیوار چوبی بیرون نیامده، بلکه به وسیله گچبری، به دیوار مسجد الحاق گردیده است.

اگر شما از این مسجد زیبا دیدن نمایید، خواهید ید که منبر این مسجد، پنج پله دارد که پشت به محراب ساخته شده است. منار مسجد، مدت ها بعد در بخش جنوب غربی بام مسجد ساخته شده و در بالای آن گنبدی مخروطی شکل قرار گرفته است. به صورت کلی می توان گفت که معماری این مسجد، بسیار زیبا و منحصر به فرد می باشد.

مقبر باباشیخ

مقبر باباشیخ

مقبر باباشیخ نیز یکی از جاذبه های تاریخی روستای شالان می باشد. در حقیقت این مقبر که در 2 کیلومتری روستا واقع شده است، در کنار مقبره های شیخ بایزی و باباحقی در 5 کیلومتری روستا از آثار تاریخی و مذهبی دیرینه روستا به حساب می آیند.

گذشته از آثار تاریخی، این روستا، از لحاظ فرهنگی نیز بسیار غنی بوده و مراسم و آیین های سنتی دیرینه ای در دل خود دارد. از جمله آن ها می توان به برافروختن آتش در چهارشنبه آخر سال (چهارشنبه سوری) بر روی بلندی های مشرف به روستا و مراسم باشکوه سیزده بدر و سفر به دامان طبیعت در پایان تعطیلات نوروزی اشاره نمود. در کنار این آیین ها، در دوازدهم ربیع الاول، مولودی خوانی در این روستا توسط دراویش اهل حق برگزار می گردد.

بازی های محلی

بازی های محلی

همانند هر روستای دیگر، این روستا بازی های مختص خود را دارد که بسیار جالب توجه است. مردم این روستا، در هنگام اوقات فراغت خود، به انجام بازی های محلی می پردازند. معروف ترین بازی محلی در شالان، «گرزان» است. این بازی در مجموع 8 نفر بازیکن داشته که این بازیکنان در مربعی که روی زمین ترسیم می شود، مستقر می گردند. در مرحله بعد، در مرکز این مربع چاله ای وجود دارد که چهار گرز در داخل این چاله قرار می دهند. حال می بایست چهار نفر از بازیکنان در خط دفاع به حفاظت از گرز ها پرداخته و چهار نفر دیگر که خارج از مربع هستند، برای تصرف گرز ها، به داخل مربع حمله نمایند. حال اگر این افراد موفق به تصرف گرز ها شوند، می توانند برای حمله خود از گرز استفاده کرده و افراد مدافع در این حالت از آن ها دور می شوند. در کنار این بازی مهیج، بازی های دیگری همچون قاوقاوان و توقا نیز در میان مردم محلی رایج می باشد.

 موسیقی, عنصر جدا ناپذیر مردم شالان

موسیقی محلی

یکی دیگر از جاذبه های مردم روستای شالان، موسیقی است. در حقیقت موسیقی در میان این مردم همانند سایر مناطق کردنشین اهمیت فوق العاده ای دارد. جالب است بدانید که طبق آداب و رسوم شالان، استفاده از شمشال و دف در اجرای مراسم مذهبی، امری متداول است. در واقع شمشال نوعی ساز بادی از جنس فنر بوده که بیش تر به نی شباهت دارد. این ساز با نوایی سوزناک و گیرا نواخته شده و تاثیری فوق العاده بر همگان می گذارد.

حتما ببینید: اجاره سوئیت در کیش

پوشاک

لباس محلی

پوشاک مردم این روستا، از دیگر جذابیت های فوق العاده این روستا محسوب می شود. پوشاک مردان روستا، عبارت است از سربند، کلاه، عرق چین، کوله بال، سمخه، قبا، شال، جافی، سلته، جوراب و گیوه.

در این حال پوشاک زنان نیز شامل سربند، زیرپوش، پیراهن، کلنجه، یل، قبا، روپوش و جافی می باشد.

این روستا، غذهای محلی فوق العاده ای دارد که از جمله آن ها می توان به «شلم» اشاره کرد. این غذا ترکیبی از آب انار، گندم نیم کوب، سبزیجات معطر و مغز گردو می باشد. «کولیره» نوعی نان محلی مرکب از آرد گندم، ذرت و جو می باشد که بر روی ساج پخته می شود. غذای دیگر معروف در این روستا «قیسی» است. این غذا نیز ترکیبی از نخود، آب کوچه فرنگی، پیاز و اندکی برنج می باشد.

در پایان، نکته بسیار مهم در روستای شالان این است که این روستا، از طریق شهرهای سرپل ذهاب، قصر شیرین، گیلان غرب و کرند غرب، به وسیله جاده های آسفالت و مناسب قابل دسترسی می باشد. با توجه به این مورد، شاید دسترسی مناسب به این روستا را بتوان یکی از مهم ترین عوامل در توسعه روستا معرفی نمود.

3.7/5 - (3 امتیاز)
دیدگاهی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد؛ بخش های ضروری با * علامت گذاری شده اند.

6 پاسخ به “روستای شالان دالاهو در استان کرمانشاه (ریجاب) +عکس های فوق العاده دیدنی”

  1. سهراب گفت:

    به به خیلی خوش گذشت بهمون مخصوصا مردمانش واقعا عالی و مهمون نوازن و اصلا احساس غریبی نکردیم تو اون مدت

  2. مریم گفت:

    خیلی روستای قشنگ و باحالی هست مردم خیلی خوب و صمیمی ای هم داره خدا خیرشون بده انصافا

  3. کرماشانی گفت:

    زبان مردم روستای شالان کردی کلهری نیست، بلکه کردی سورانی با لهجۀ جافی است. ضن اینکه بناهای مورد اشاره هم به دستور شاه عباس احداث نشده اند و برخی از آن ها بسیار قدیمی تر هستند. هیچ بنای صفوی در این منطقه وجود ندارد.

  4. ایلیا گفت:

    واقعا چه مردم میهمان نوازی داره روستای شالان
    ان شاءالله که در آینده بیشتر توسعه پیدا کنه که واقعا یکی از زیباترین نقاط گردشگری ایرانه

  5. آرمین گفت:

    روستای شالان واقعا عالیه
    من سه بار تا حالا رفتم و در مجموع بخوام بگم بی نظیره
    بازم تعطیلات بشه حتما میرم

  6. علی گفت:

    عجب روستای باحالیه
    خوش به حال ساکنینش حال دنیا رو می برن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *