02144082101 _ 09101987270 whatsapp
تهران سوئیت
تهران سوئیت

راهنمای سفر به بیرجند, آب و هوا, جاهای دیدنی +تصاویر

راهنمای سفر به بیرجند, آب و هوا, جاهای دیدنی +تصاویر
منتشر شده توسط تهران سوئیت در 4 آذر 1397

بیرجند از جمله شهرهای ایران است که در شرق ایران واقع شده و مرکز استان خراسان جنوبی می باشد، این شهر کهن از جاذبه‌های توریستی مختلف و دیدنی برخوردار است. طی سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت، بیرجند بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داشته است. گویش مردم این شهر بیرجندی است. این شهر در طول تاریخ با اسامی برجند، برجن، برکن و بیرگند نیز شناخته می شده است. بیرجند از لحاظ طول و عرض جغرافیایی از شمال با شهرستان قاینات، از شرق با کشور افغانستان، از جنوب با شهرستان نهبندان و کرمان و از مغرب با شهرستان‏ های فردوس و طبس همسایه است. اهالی بیرجند به مانند سایر شهر های ایران صمیمی و مهمان نواز می باشند. از جمله ویژگی های منحصر به فرد آن این است که اولین شهر در ایران است که دارای سازمان آبرسانی بوده و بنگاه آبلوله بیرجند به عنوان نخستین سازمان آبرسانی ایران محسوب می شده است. در حقیقت نخستین شهر ایران که از سال 1302 آب لوله کشی داشته است همین بیرجند می باشد.

آب و هوای بیرجند

آب و هوای شهر بیرجند نیمه بیایانی محسوب می شود. زمستان‌های آن نیز سرد و تابستان‌ها گرم و خشک می باشد. دما هوای بیرجند در تابستان به طور متوسط حدود ۲۸ درجه و در زمستان حدود ۵ درجه می باشد.

اطلاعات ضروری بیرجند

بیرجند دارای فرودگاه است. کد شهر بیرجند ۰۵۶ بوده و فاصله آن از تهران ۱۰۶۵ کیلومتر می باشد. شما می توانید فاصله ی میان بیرجند تا تهران را در یک سفر زمینی طی 12.5 ساعت طی کنید. چنانچه بخواهید این فاصله را با هواپیما طی کنید بایستی تنها 1.5 ساعت منتظر بمانید تا به مقصد برسید. سفر با قطار تا طبس نیز حدود ۱۷ ساعت به طول می انجامد. در سفر زمینی از تهران به بیرجند، از شهرهای گرمسار و سمنان می گذرید و به طبس می رسید و در نهایت از بیرجند سر در می آورید. قیمت بلیت هواپیما از تهران تا بیرجند چیزی بین ۲۲۰ تا ۲۹۴ هزار تومان می باشد. اگر می خواهید از تهران سوار اتوبوس بیرجند شوید باید به ترمینال جنوب بروید. برای خرید بلیت اتوبوس تهران بیرجند باید چیزی حدود ۴۸ هزار تومان تا ۸۱ هزار تومان هزینه نمایید. دانستن این موضوع خالی از لطف نیست که سایت‌های فروش آنلاین بلیت اتوبوس، تخفیف ویژه ای را برای خرید اینترنتی در نظر گرفته اند. مسافرت با اتوبوس از تهران به بیرجند حدود ۱۶ ساعت طول می کشد.

اگر قطار را برای مسافرت انتخاب کرده اید؛ باید از قطار تهران – طبس بهره ببرید و فاصله ی حدود ۳ ساعتی میان طبس به بیرجند را به صورت زمینی طی کنید. قیمت بلیت قطار تهران به طبس حدود ۶۲ تا ۸۷ هزار تومان می باشد.

هتل های بیرجند

هزینه‌ ی اقامت در بیرجند و همچنین قیمت رستوران‌ها نسبتا مناسب است و در مجموع مسافرت به بیرجند چندان پر هزینه نیست.

هتل‌های میان ‌رده

برای اقامت در هتل بزرگ کوهستان که در بلوار پیامبر اعظم واقع شده است؛ به ازای هر شب بایستی مبلغ ۱۵۳ هزار تومان هزینه کنید. همچنین اقامت دو نفر در هتل جهانگردی ۲۳۶ هزار تومان برای شما هزینه در بر دارد؛ هتل جهانگردی در خیابان ارتش بنا شده است. هتل سپهر نیز یک هتل میان رده است که برای هر شب اقامت در آن بایستی ۱۶۰ هزار تومان هزینه بپردازید.

هتل‌های ارزان

هتل قائم از جمله هتل های ارزان بیرجند به حساب می آید که در میدان امام خمینی قرار داشته و قیمت یک شب اقامت در اتاق یک تخته آن حدود ۶۷ هزار تومان می باشد.

هزینه خورد و خوراک در بیرجند

برای میل کردن یک پرس غذا در غذاخوری ها و فست فود های بیرجند حداقل باید 12 هزار تومان هزینه بپردازید. در رستوران‌های لاکچری یا رستوران هتل‌ها قیمت هر پرس غذا بیش از ۳۰ هزار تومان خواهد بود.

حمل و نقل عمومی در بیرجند

تاکسی ‌رانی و اتوبوس ‌رانی بیرجند فعال بوده و عبور و مرور را در این شهر اسان می کند.

جاذبه های دیدنی بیرجند

بیرجند نیز مانند دیگر مناطق ایران از جاذبه‌های توریستی، تاریخی، طبیعی و تعدادی موزه برخوردار است که دیدن هریک از آنها تجربه خوبی به شمار رفته و بسیار هیجان انگیز می باشد. برای کسانی که به بازدید از موزه ها علاقه دارند؛ دیدار از موزه‌ هایی مانند مفاخر و مشاهیر ملی بیرجند، موزه‌ ی باستان ‌شناسی،‌ مردم شناسی، موزه‌ ی حیات وحش و موزه‌ ی میراث پهلوانی به آنها پیشنهاد می شود. از جمله دیگر بنا ها و آثار تاریخی و دیدنی بیرجند می توان به عمارت کلاه فرنگی بیرجند، مدرسه شوکتیه، محله و مسجد چهار درخت، بنای تاریخی خواجه خضر و ارگ بهارستان اشاره نمود.

در محدوده ی خارج شهر بیرجند می توانید آثاری مانند قلعه بیرجند، باغ شوکت‌آباد، باغ و قلعه‌ی مود، سد عمر شاه،‌ بند دره، قلعه حوض غلام کش و باغ امیرآباد را مورد بازدید قرار دهید.

در ادامه به برخی از دیدنی های بیرجند اشاره می کنیم:

حتما ببینید » اجاره آپارتمان مبله در تهران

آبشار چهارده

این آبشار از جمله جاذبه های گردشگری بیرجند است. آبشارهای چهارده در جنوب شهرستان بیرجند و در مسیر کوهنوردی قله باقران قرار دارد و مشتمل بر هشتاد آبشار کوچک و بزرگ متنوع است که برای آبشار نوردی و سنگنوردی بسیار مناسب است. اولین و بلند ترین این آبشارها حدود 7 متر ارتفاع دارد. پس از ورود به بیرجند طی چند دقیقه می توانید با گذشتن از خیابان غفاری و عبور از دانشگاه آزاد و بیدخت به آبشار چهارده برسید. اولین چیزی که می بینید روستای چهارده است که از خانه های سنگی و کوچه های باریک تشکیل شده است.

دریاچه و سد بند دره

این سد فاصله زیادی از بیرجند نداشته و اثری تاریخی به حساب می آید که بازدید از آن خالی از لطف نیست. سد بند دره در اواخر دوره‌ زندیه و اوایل دوره‌ قاجاریه ساخته شده است. آب این سد از دره ی بالا و پایین عبور می کند و به همین دلیل با این نام شناخته می شود. می توان گفت در حقیقت مهم ‌ترین بند تاریخی و بزرگ ترین بند کوهستانی شهر بیرجند همین بند می باشد که به فرمان امیر شوکت الملک در سال ۱۲۹۴ هجری قمری بنا نهاده شده‌ است و در سال ۱۳۸۱ از جانب سازمان میراث فرهنگی با شماره ثبت ۴۸۱۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. طول تاج سد بند دره ۳۱ متر، عرض تاج آن ۳ تا ۵ متر و ارتفاع آن چیزی حدود ۱۳ متر و ضخامت دیوار سد در بخش پایه به ۸ متر و در بخش تاج بین ۳ تا ۵ متر می باشد. نشانی این سد و دریاچه ۵ کیلومتری انتهای خیابان مدرس بیرجند، میان جنوب رشته کوه های باقران است.

باغ بهلگرد

این باغ در عصر قاجار بنا شده است. در بازدید از این مجموعه با دو باغ، دو عمارت، یک اصطبل، سکونتگاه خدمه و یک یخدان طبیعی مواجه می شوید که بسیار دیدنی می باشد. پایه ی این عمارت چهار ستون آجری و مدور است که برجسته ترین تزئینات بنا هم به شمار می اید و در مجموع چندان پر زرق و برق و تجملاتی ساخته نشده است و در قیاس با سایر باغ‌‌ های بیرجند بسیار ساده و بدون تزیینات بنا شده است. از جمله موارد جالب این باغ یخدان طبیعی آن است که در حد فاصل ۱۵۰ متری شمال عمارت قرار دارد. در سالهای دور و در فصل زمستان، کارگران با بهره گیری از یخ ‌زدن آب نهری که به داخل استخر سرازیر می شده است، یخ را می ساختند و قطر یخ را با اضافه نمودن آب بیشتر و بیشتر کرده و آن را داخل این یخدان نگهداری کرده و در فصل گرما از یخهای داخل آن برای استفاده ی صاحب خانه و میهمانان خاص بهره می بردند. این عمارت تاریخی در ۲۳ مرداد ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۳۶۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. برای بازدید از این مجموعه می توانید به نشانی خراسان جنوبی – بیرجند ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند، روستای بهلگرد مراجعه کنید.

ارگ کلاه فرنگی

این مجموعه ی دیدنی می تواند گردشگران بسیاری را به سمت بیرجند جذب کند. ارگ کلاه فرنگی در دوره قاجاریه و در اواخر دوره زندیه و حد فاصل سال های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری بنا شده است. ارگ به امیر حسن خان شیبانی نسبت داده شده است و متعلق به امیر علم خزیمه بوده است. این ارگ توسط امیر علی خزیمه به فرمانداری بیرجند اهدا شده است. اکنون استانداری استان خراسان جنوبی در این بنا مشغول به فعالیت می باشد. معمار ارگ بیرجند، آن را به حالت شش ضلعی بنا کرده و راس آن را به صورت مخروطی سفید رنگ ساخته است. این مجموعه به دلیل نوع ساخت توجه هر بیننده ای را به سمت خود جلب می کند.

مصالح اصلی که در ساخت ارگ بیرجند به کار رفته است شامل، گل، آجر، ساروچ و آهک است و در کنار دارا بودن از شکلی زیگوراتی و شش اشکوبه که بسیار ویژه و مختص به خود این عمارت می باشد؛ از چندین قسمت اصلی و فرعی هم تشکیل شده است. طبقه نخست بنا از فضای محدودتری برخوردار است زیرا به شکل هشت ضلعی روی طبقه هم کف بنا نهاده شده است و چند اطاقک نیز در آن پیش بینی شده است. ناگفته نماند که سه طبقه دیگر بنا به حالت نمادی ساخته شده و دلیلی جز فرم پذیری بنا برای آن ساخت آن در نظر نمی توان گرفت.

عمارت و باغ اکبریه

این عمارت نیز سازه ای تاریخی به شمار می رود. ساخت این مجموعه مربوط به دوره قاجاریه بوده که شوکت الملک آن را در دو طبقه بنا نهاده است. این عمارت در ابتدای ساخت خارج از محدوده شهر قرار می گرفته است؛ اما با گذشت سالیان متمادی و با در نظر گرفتن ساخت و سازهای متعدد؛ اکنون در محدوده شهر قرار دارد. این عمارت زیبا در نشست سی و پنجم یونسکو در سال ۲۰۱۱ میلادی به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. چندین عمارت متفاوت در داخل این عمارت دیده می شود که ساخت هر یک از آنها مربوط به دوران متفاوتی از عصر قاجار می باشد. این مجموعه حدود چهل و پنج هزار متر مربع وسعت دارد. از این عمارت جهت سکونت، پذیرایی و انجام امور دیوانی استفاده می شده است به گونه ای که در گویش محلی به کلاته سرکار امیر مشهور شد.

پس از فوت ابراهیم خان شوکت ‌الملک، پسر او یعنی اسدالله علم، وزیر دربار شاه محمد رضا پهلوی، گاهی اوقات از این باغ برای اسکان و اقامت استفاده می نمود. در حال حاضر قسمت ‌های متعدد این باغ و عمارت توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی مورد استفاده قرار گرفته است. قسمتی از این عمارت که در ابتدای دوره ی قاجار بنا شده، به‌ عنوان کتابخانه و دانشکده هنر دانشگاه بیرجند به فعالیت روزانه مشغول است. قسمت مرکزی که در دوره قاجار بنا شده نیز به عنوان موزه باستان ‌شناسی و مردم ‌شناسی مورد بهره برداری قرار گرفته است.

آدرس: خراسان جنوبی – بیرجند روستای اکبریه، انتهای خیابان معلم

بازار بیرجند

بازار قدیمی بیرجند در مرکز خود کاروانسرایی قدیمی را جای داده است که معماری سنتی ایرانی در آن خودنمایی می کند.

کوچه‌های تنگ و کم عرض و بازاراهای قدیمی و تو در توی بیرجند محلی برای عرضه ی پارچه، خوارکی، فرش و سوغاتی می باشد که شما می توانید خرید خود را از این محل انجام دهید.

رستوران‌های بیرجند

نوع رستوران و غذایی که سفارش می دهید در قیمت آن تاثیر گذار است. به عنوان مثال میل کردن یک وعده غذا در رستوران طوبا حداقل ۳۰ هزار تومان خواهد شد، اما در سلف سرویس تهرونی‌ها قیمت انواع غذا چندان بالا نبوده و می توانید با هزینه ای کمتر غذای مورد نظر خود را تهیه کنید. چنانچه به دنبال غذاهای با کیفیت هستید می توانید رستوران‌ هتل‌ های کوهستان، جهانگردی و سپهر را انتخاب نمایید.

 از جمله دیگر رستورانهای بیرجند می توان به رستوران سروناز، شاندیز، پارس، زیتون، رونیکا، شمس‌العمار، باغ سالار، کریم‌خان و باباحاجی اشاره نمود که دارای انواع غذاهای ایرانی بوده و مشتریان زیادی را هر روزه پذیرا می باشند.

اگر دوست دارید غذاهای غیر ایرانی را هم تجربه کنید می توانید رستوران ایتالیایی پای، خانه برگر و ویل برگر انتخاب کنید که از غذاهای لذیذی برخوردار می باشند. همچنین فست ‌فودهای آقای میم، فرزاد،‌ ملک و طوقی نیز انتخاب های دیگری هستند که می توانید بر گزینید.

اگر به حضور در کافه ها علاقه دارید می توانید در کافه الف، کافه گپ و کافه دیدار با نوشیدن انواع دسر ها و نوشیدنی ها اوقات خوشی را سپری کنید.

سوغات و خوراکی های بیرجند

به هر شهری که سفر کنید با فرهنگ ها و اداب خاص غذایی روبه رو می شوید. بیرجند نیز دارای تنوع زیاد غذایی است که غذاهای آن متناسب با شرایط آب و هوایی خاص خود شهر می باشد. معمولا اقبال کمتری به سمت غذاهای محلی وجود دارد و نسل جوان اغلب غذاهای بومی شهر خود را به خاطر ندارند. ولی هنوز یک سری از غذاها طرفداران زیادی را در بین اهالی بیرجند داراست که از آن جمله می توان به کشک بیرجندی یا قروت اشاره نمود.

یکی از الزامات سفر به شهرها خرید سوغاتی است که می توانید همراه خود از بیرجند به یادگار ببرید. زعفران از جمله مشهورترین و محبوب ترین سوغات های بیرجند به شمار می رود. عناب و زرشک نیز از جمله دیگر سوغاتی های بیرجند به حساب می آید.

از جمله دیگر غذاهای بومی و محلی بیرجند می توان به اشکنه عدس، اشکنه آلو، اشکنه نخود، اشکنه آرد گندم، اشکنه گوجه فرنگی، کشک زرد، خورشت قوارمه گوشت داغ (قورمه)، خورشت سبزی، کوکو کما، قاتق ماش، آبگوشت، آش رشته، آش عدس، شله زرد، گندم شیر، قاتق عدس، نان جوش، کاچی، بنه، گاورسی، سابری و خرما برشته اشاره کرد.

کشک،‌ قره قوروت، سنجد، آلوبخارا، انجیر، توت خشک، بادام کوهی، گردو، برگه هتل، نان سمنو و نان زردی هم دیگر خوراکی های خوشمزه ای است که در بیرجند می توان یافت؛ اما مهمترین سوغاتی بیرجند زعفران است.

صنایع دستی نیز در بیرجند طرفداران بسیاری دارد. از میان عمده ترین این صنایع می توان به رودوزی، زیرانداز پلاس و حصیر، انواع قلاب بافی ها، انواع محصول های حصیری، زیلو، پارچه های سوزن دوزی شده و قالی اشاره کرد.

Rate this post
دیدگاهی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد؛ بخش های ضروری با * علامت گذاری شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *